Sve je to Srbijada

Go down

Sve je to Srbijada Empty Sve je to Srbijada

Порука by Radeumetnik on 8/11/2007, 7:37 am

Sve je to Srbijada

NIKO nema što Srbin imade! Jer, gde još na svetu postoji kobasica duža od dva kilometra? A tek skulptura od prvoklasne slanine, u obliku mesarske satarice, visoka 12 metara i teška pet tona? Takmičimo se, i to masovno, u spremanju svakakvih gurmanluka - od mesa, testa, mleka, voća i povrća... Ali i u njihovom "satiranju" - i u brzini i u količini. Kada se sve to zalije festivalima vina, piva i rakije, pa još zatrube dragačevske trube - eto nama zemlje Dembelije!
Gotovo da ne mogu ni da se pobroje sve manifestacije koje slave dobar zalogaj i još bolju kapljicu - kobasicijada, slaninijada, roštiljijada, pasuljijada, kupusijada, sirijada, bostanijada, štrudlijada, švarglijada... i naravno mud(r)ijada. Većina ovih takmičenja, odvija se tokom zime. Smislili ih meštani naših sela i varošica da prekrate dosadu i unesu malo živosti u svoje sredine. Neka od tih mesta tako su dospela na mapu "svetskih atrakcija". Turija - zahvaljujući kobasici, Kačarevo - slanini, Leskovac - roštilju, Takvankut - pasulju. Celarevo u dobrom zalogaju i zalivanju zlatnim pivom. Za Mokrin se zna po nadmetanju gusana (gusanijada) i svetskom šampionatu u tucanju uskršnjih jaja. Za Šašince, po jednom letnjem takmičenju - brzom jedenju lubenica, ali i u obaranju rekorda u uzgoju bostana (bilo ih je i težih od 30 kilograma). Šašinsku bostanijadu prati i takmičenje u "pucanju bičem", bira se i najbolja klepetuša, najbolji pastuv, najbolja kobila, pa najbolji bećar-paprikaš... Šašinci imaju konkurenciju u osipaoničkoj i dobričkoj bostanijadi. Svake godine, na Veliku Gospojinu, u selu Stitkovu pod Javorom bira se najbolji sir, a na sirijadi se nagrađuje i domaćin sa najviše krava muzara.
Nisu sve ove "olimpijade hedonizma" jednako popularne i posećene, niti se svima poklanja ista medijska pažnja. Kao priredbe sa pravim "internacionalnim karakterom" odvajaju se tek poneke. Sa epitetom "međunarodna" uspešno se nosi kačarevska slaninijada, koja je ušla i u pesmu. U čast dobre slanine Miljenko Žuborski ispevao je "Svinjski život u 13 pevanja".
- Na ovogodišnjoj 21. slaninijadu, koja će se održati od 16. do 19. februara, dolaze izlagači iz Francuske, iz mesta koje i samo organizuje slaninijadu, kao i Slovenije, a zainteresovani su i Nemci, Mađari i Holanđani - kaže za "Novosti" jedan od organizatora predsednik turističke organizacije "Kačarevo - Slaninijada". - Prošle godine Slaninijadu je posetilo između 80.000 i 100.000 ljudi. Pored izbora najbolje domaće i industrijske slanine, svake godine organizujemo i takmičenje u jelu, biramo najdebljeg građanina i najtanju gospođu Olivu, imamo tradicionalni bal i takmičenje u hvatanju praseta.
Svetkovine u dionizijevskom duhu prekomernosti nisu, ipak, naš autentični "patent", potvrđuje nam etnolog Miroslava Lukić-Krstanović. U svetu ih je hiljade i uglavnom se podižu na nivo festivala (čuveni minhenski Oktobarfest). Ovdašnje gastronomske svetkovine (svetkovine su po definiciji vid teatralizacije i proizvod društvenog poretka), ili kako ih naša sagovornica naziva "tradicijade", imaju svoje specifičnosti.
- Tradicija iz stomaka se ovde postavlja kao glavni nosilac predstave - Dugometražne kobasice, kiklopske pljeskavice i ćevapi, nasmejana (bela) slanina ili svadbarac u desetočasovnom krčkanju, pokreću gastronomsko uzbuđenje. I kao svaka predstava, ovakvi činovi imaju svoje junake, zgode i nezgode. Sve je to upakovano u jedan dogaćaj važan za protagoniste, sa tendencijom da postane kulturni amblem. Tada na scenu stupaju različiti interesi lokalnih moćnika - ugostitelja, političara, raznih preduzetnika i ostalih odanih poklonika zabave. Jesti znači prikazati se, dokazati, videti i biti viđen.
U skoro beskrajnom umnožavanju predstava čiji je glavni junak stomak, posebnu ulogu imaju mediji. Naša sagovornica kaže:
- Kada se pisalo o kupusijadi, zašto se ne bi u mom selu organizovala kazanijada ili pihtijada... tako se u nedogled širi "duh" tradicija koje svojim kopijama zatvaraju svaku mogućnost stvaralaštva, a da nije iz stomaka. U vreme društvene krize, ovakav vid folklorne politike zadovoljava se fragmentacijom i lokalizmom, odnosno prividom o punom stomaku i blagostanju.

ŽIVOTINjSKI JADI
NAJGLASNIJI protivnici manifestacija poput gusanijade, magarcijade, i ostalih "jada" koje se vezuju za svinjokolj, su aktivisti društava za zaštitu životinja. U apelima, koje protiv ovakvih priredbi objavljuju na Internetu, naglašavaju da su sve te balkanske "jade" pre svega jadi za životinje.

SEKSIJADA
ODNEDAVNO se organizuje i takmičenje u pripremanju belih bubrega nazvano - mud(r)ijada. Pripremanje i konzumiranje ovog narodnog afrodizijaka je u skladu sa parolom pod kojom se manifestacija organizuje - hranom do boljeg seksa.

BELA KORIDA
LjUBITELjI "bele koride" ostaće ove zime uskraćeni za šampionat gusana. Veterinarska republička inspekcija zabranila je predstojeće 23. svetsko prvenstvo u Mokrinu zbog mogućeg širenja ptičjeg gripa. Guščari se nadaju da im takmičenje neće biti trajno ukinuto, odnosno da će tradicija da se nastavi naredne godine.
Radeumetnik
Radeumetnik
Уметничка душа Портала
Уметничка душа Портала

Број порука : 267
Age : 60
Points : 187
Registration date : 22.08.2007

Погледај профил корисника http://www.osamrusanj.znanje.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму