Брзи чистачи организма
Челарево :: Kulinarstvo :: Вегетеријанци
Страна 1 of 1
Брзи чистачи организма
Антиоксиданси су супстанце које, поред осталог, могу да вежу за себе слободне радикале и на тај начин сачувају организам од ових "несрећних" молекула. Слободни радикали су молекули којима недостаје један електрон у омотачу, што их чини врло реактивним. У таквом стању могу да отму електрон првом молекулу на који налете, чинећи га некомплетним и мењајући му често и својства. Стога праве пуно проблема унутар ћелије, кварећи многе хемијске процесе, па их због тога треба неутралисати. То је посао антиоксиданаса, који се "жртвују" за нас везујући молекуле слободних радикала за себе.
Десетине антиоксиданаса које познајемо овај посао раде са више или мање успеха. Нису сви исти, нити је то свима примарна функција, па се тако и они рангирају према учинку. Заједничка мера којом се описује њихов успех зове се ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Ову меру су осмислили истраживачи Тафтс универзитета у Бостону и представља количину оксидационог агенса коју може да неутралише антиоксидациони узорак у одређеној јединици времена.
Убацивањем истих количина воћа, поврћа, витамина и разних других сложених или изолованих супстанци у епрувету са слободним радикалима - добија се увид у њихову антиоксидативну снагу. Према овој рачуници, витамин C има моћ од 190 ORAC-а на сваких 100 милиграма. Витамин Е је добио 135 ORAC-а на 100 IU, што су одличне вредности с обзиром на врло мале количине супстанци, мада их у тим количинама обично и уносимо.
Друге супстанце, попут неких врста воћа, могу имати изузетно велике вредности ORAC-а, али мерено у стотинама грама уместо у милиграмима. Ипак, њих и уносимо у већим количинама, или би бар требало да их уносимо. Ради кратке али упечатљиве илустрације, треба поменути да само 100 грама боровница разоружа исту количину слободних радикала као и 1.270 mg витамина C или 1.773 IU витамина Е. Боровнице садрже и ове витамине, али и гомилу флавоноида, полифенола и других супстанци које делују као антиоксиданси. Спанаћ, рецимо, у 100 грама мења 440 mg витамина C, док јагоде у истој количини делују као 915 mg овог витамина
Десетине антиоксиданаса које познајемо овај посао раде са више или мање успеха. Нису сви исти, нити је то свима примарна функција, па се тако и они рангирају према учинку. Заједничка мера којом се описује њихов успех зове се ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Ову меру су осмислили истраживачи Тафтс универзитета у Бостону и представља количину оксидационог агенса коју може да неутралише антиоксидациони узорак у одређеној јединици времена.
Убацивањем истих количина воћа, поврћа, витамина и разних других сложених или изолованих супстанци у епрувету са слободним радикалима - добија се увид у њихову антиоксидативну снагу. Према овој рачуници, витамин C има моћ од 190 ORAC-а на сваких 100 милиграма. Витамин Е је добио 135 ORAC-а на 100 IU, што су одличне вредности с обзиром на врло мале количине супстанци, мада их у тим количинама обично и уносимо.
Друге супстанце, попут неких врста воћа, могу имати изузетно велике вредности ORAC-а, али мерено у стотинама грама уместо у милиграмима. Ипак, њих и уносимо у већим количинама, или би бар требало да их уносимо. Ради кратке али упечатљиве илустрације, треба поменути да само 100 грама боровница разоружа исту количину слободних радикала као и 1.270 mg витамина C или 1.773 IU витамина Е. Боровнице садрже и ове витамине, али и гомилу флавоноида, полифенола и других супстанци које делују као антиоксиданси. Спанаћ, рецимо, у 100 грама мења 440 mg витамина C, док јагоде у истој количини делују као 915 mg овог витамина
Челарево :: Kulinarstvo :: Вегетеријанци
Страна 1 of 1
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму
|
|