Челарево
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

начин исхране

Go down

начин исхране Empty начин исхране

Порука by Admin 1/7/2008, 9:42 am

Вегетеријанци
У данашњем друштву све је присутнији тренд разноразних алтернатива. Не тако нова, али веома заступљена алтернатива, односи се на исхрану - реч је о вегетеријанству. Овај начин исхране постоји од давнина и присутан је, у некој од својих форми, у свим религијским концептима. Нама је, у православној традицији, најближи преко поста, али је ту његово трајање временски ограничено. Уколико желите да се трајно одрекнете неких намирница, то представља велику животну прекретницу, али и потенцијални проблем, уколико не желите да промените још по неку навику у животу.

Вегетеријанство је мало шири појам; означава начин исхране у ком су изостављене поједине групе намирница. Постоје више или мање познате подврсте вегетеријанства које имају врло јасне границе.

Први тип вегетеријанства само условно може да се сврста у ову групу и подразумева одрицање од црвеног меса у исхрани. Месо у исхрани ипак остаје, али у неком другом облику, обично као месо пернатих животиња и риба, тако да се овај концепт исхране практично не разликује од конвенционалног, осим у једном детаљу, који је ту углавном из здравствених разлога. Уколико би се направила кратка анализа ове групе са аспекта исхране у спорту, пре свега рада са теговима - никакав специфичан закључак не би могао да се изведе. Можемо једино видети велику сличност ове исхране са исхраном врхунских спортиста, посебно у фазама завршних припрема за такмичења. При том се не мисли само на билдере већ и на већину врхунских атлетичара, пливача и бициклиста. Потребна дневна количина беланчевина уноси се без проблема и са несмањеним квалитетом, штавише, неки нутриционисти овом начину исхране спортиста дају и поједине предности. Ово је, дакле, само једна, за неке здравија алтернатива исхране, која пуно не ремети животне навике.

Следећа група у алтернативном начину исхране такође се граничи са вегетеријанством, али је задржала рибу и плодове мора у свом менију, док је одбацила "копнено" месо. Велика сличност, када је посреди исхрана у спорту, уочава се са првом групом, уз мању разлику у избору протеинске хране, јер је потребно мало умешности да би се потребне беланчевине нашле у организму, мада то не представља проблем. Неколико омиљених рецепата за рибу и плодове мора и сви протеински проблеми могу да се забораве.
Admin
Admin
AДМИН
AДМИН

Број порука : 404
Age : 53
Локација : Град Челарево
Points : 187
Registration date : 03.01.2007

https://celarevo.forumsc.net

Назад на врх Go down

начин исхране Empty Вегетеријанци се спорије гоје

Порука by Admin 25/7/2008, 3:15 am

Људи који пређу на вегетеријански начин исхране се спорије гоје током 5 година по завршеној диети од оних који нису направили тако велике промене у начину исхране закључак је студије која је обухватила 22,000 људи са различитим начином исхране од оних који конзумирају месо преко вегетеријанаца до стриктних вегетеријанаца.

Сасвим супротно од популарног мишљења да се исхраном сиромашном угљеним хидратима а богатом протеинима одржава или чак снижава тежина ова студија је открила да су на тежини најмање добили људи који су исхраном уносили више угљених хидрата а мало протеина.

Поређено је колико су добили на тежини људи у чијој исхрани је претежно заступљено месо, риба, вегетеријанци и стриктни вегетеријанци (искључиво користе у исхрани намирнице биљног порекла) у просеку је целој групи телесна тежина била повећана за 2 килограма за 5 година.

Потврђано је да је код оних који су исхраном уносили више прерађевина од меса био повећан проценат оболелих од рака дебелог црева. Показало се да вегетеријанска исхрана није аутоматски подразумевала и мање унетих масноћа као и да помфри и безалкохолна пића не обезбеђују довољан унос есенцијалних нутријената које треба свакодневно уносити.

Најмање су добили на тежини стриктни вегетеријанци, затим они који у исхрани имају заступљено месо док су се припадници осталих група нашли негде у средини. Најмање су добили на тежини људи који су своју исхрану променили тако да уносе мање намирница животињског порекла.

Податци су такође показали да су људи који су током пет година постали више физички активни су добили мање на тежини од оних који су се мање кретали или вежбали.


Укупан закључак је да је најбољи пут за избегавање гојења током година већа физичка активност и здрав начин исхране.
Admin
Admin
AДМИН
AДМИН

Број порука : 404
Age : 53
Локација : Град Челарево
Points : 187
Registration date : 03.01.2007

https://celarevo.forumsc.net

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму